Resultado da pesquisa (1)

Termo utilizado na pesquisa Myrocarpus frondosus

#1 - Spontaneous and experimental poisoning by Myrocarpus frondosus in cattle

Abstract in English:

An outbreak of photosensitization in Holstein and Jersey cattle occurred after the passage of an extratropical cyclone in Southern Brazil. On that occasion, several trees fell, including some of the species Myrocarpus frondosus (Fabaceae family) popularly known as “gabreúva”, “cabriúna” or “gabriúna”. Five heifers consumed the leaves of this plant, and all of them became ill. The main clinical signs were decreased appetite, permanence in the water, decreased ruminal movements, dry stools, congested and icteric sclera and conjunctivae, dark urine and restlessness when exposed to the sun. One heifer showed circling, incoordination, restlessness and death six days after the onset of clinical signs. From the seventh day, three heifers showed improvement; one remained apathetic, with jaundiced mucous membranes, ulceration, and scaling on the tongue, increased respiratory rate, and fever, and died 18 days after ingestion of the plant. At necropsy, photosensitivity lesions were observed on the depigmented skin, snout, teats, and ear tip, characterized by discontinuity of the skin with the formation of crusts, inflammatory exudate associated with redness of the skin, in addition to ulceration in the mouth, snout and ventral portion of the tongue and jaundice and edema in the submandibular region. The liver was enlarged, with an orange color, full gallbladder, and wall edema. Through microscopy, liver lesions were characterized by moderate and diffuse necrosis of hepatocytes, vacuolar and centrilobular degeneration, bilirubin retention and proliferation of biliary epithelium. The literature shows no reports of M. frondosus toxicity in cattle. Experiments were carried out in cattle to clarify the possible clinical-pathological picture produced by this plant. A survey of the epidemiological data of the diagnosed spontaneous outbreak was carried out, and subsequently, three cattle received the plant’s green leaves, and a fourth received the dried leaves. After administering the plant, blood samples were collected daily for blood count, measurement of liver enzymes (gamma glutamyl transferase, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase, aspartate transferase), bilirubin, measurement of vital parameters and liver biopsy from the onset of signs. In case of death, a necropsy was performed with collection of viscera samples for macro and microscopic evaluation. The experimental part was developed at the Laboratory of Animal Pathology, CAV-UDESC. The single dose of 33g/kg of green leaves caused severe clinical signs, while the administration of 22g/kg and 11g/kg caused mild to moderate signs of the disease. The supply of desiccated leaves in a single dose did not cause clinical manifestations. M. frondosus can be blamed as a cause of spontaneous hepatogenous photosensitization in cattle. Experimentally, the ingestion of green leaves of this plant, in doses greater than 11g/kg can lead to clinical changes, with subsequent recovery, or progress to death with severe liver damage.

Abstract in Portuguese:

Um surto de fotossensibilização em bovinos da raça Holandesa e Jersey foi observado após a passagem de um ciclone extratropical no Sul do Brasil, quando houve queda de diversas árvores, dentre elas Myrocarpus frondosus (família Fabaceae), popularmente conhecida como “gabreúva, cabriúna ou gabriúna”. Cinco novilhas consumiram folhas dessa planta, e todas adoeceram. Os principais sinais clínicos foram diminuição do apetite, permanência dentro da água, diminuição dos movimentos ruminais, fezes ressecadas, esclera e conjuntivas congestas e ictéricas, urina escura e inquietação quando expostas ao sol. Uma novilha apresentou andar em círculos, incoordenação e inquietação e morte seis dias após início dos sinais clínicos. A partir do sétimo dia, três novilhas apresentaram melhora e uma permaneceu apática, com as mucosas ictéricas, ulceração e descamação na língua, aumento da frequência respiratória, febre e morreu 18 dias após ingestão da planta. Na necropsia foram observadas lesões de fotossensibilização na pele despigmentada, focinho, tetos, ponta da orelha, caracterizadas por descontinuidade da pele com formação de crostas, exsudato inflamatório associado a vermelhidão da pele além de ulceração na boca, focinho e porção ventral da língua e icterícia acentuada e edema, na região submandibular. O fígado estava aumentado de volume, de cor laranja, vesícula biliar repleta e com edema de parede. Através da microscopia foram observadas, lesões hepáticas, caracterizadas por necrose de hepatócitos, moderada e difusa, degeneração vacuolar, centrolobular, retenção de bilirrubina e proliferação de epitélio biliar. Na literatura, não há relatos da toxicidade de M. frondosus para bovinos. Com o objetivo de esclarecer o possível quadro clínico-patológico produzido por essa planta foram conduzidos experimentos em bovinos. Foi realizado um levantamento dos dados epidemiológicos do surto espontâneo diagnosticado e, posteriormente, três bovinos receberam as folhas verdes da planta e um quarto recebeu as folhas dessecadas. Após a administração da planta, foram coletadas amostras de sangue diariamente para hemograma, dosagem de enzimas hepáticas (gama glutamil transferase, fosfatase alcalina, alanina aminotransferase, aspartato transferase), bilirrubina, aferição dos parâmetros vitais e biópsia hepática a partir do surgimento dos sinais clínicos. Em caso de morte, foi realizada necropsia com coleta de amostras de vísceras para avaliação macro e microscópica. A parte experimental foi desenvolvida nas dependências do Laboratório de Patologia Animal, CAV-UDESC. A dose única de 33g/kg de folhas verdes causou graves sinais clínicos, enquanto a administração de 22g/kg e 11g/kg causou sinais leves a moderados da doença. O fornecimento de folhas dessecadas em dose única não causou manifestações clínicas. M. frondosus pode ser responsabilizada como causa de fotossensibilização hepatógena espontânea em bovinos. A ingestão de folhas verdes dessa planta em doses superiores a 11g/kg pode levar a alterações clínicas, com posterior recuperação, ou evoluir para morte com lesões hepáticas graves.


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